ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Τo ντέρμπι του ελληνισμού

Η σύνοδος κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου δεν αναβλήθηκε, πραγματοποιήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένη. Η Ελλάδα δεν θα ζητούσε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Θα ζητούσε όμως η Κύπρος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να λύσει τον κόμπο. Και μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη παρακολούθησαν το παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στην Ομόνοια Λευκωσίας

Βρυξέλλες, 23-24 Σεπτεμβρίου

Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος χρησιμοποιούσε ένα παράδειγμα εξηγώντας γιατί η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα δεν θα ευνοούσε τα συμφέροντα του έθνους. «Είναι καλύτερα να έχεις δύο Ελλάδες αντί για μία. Δύο φωνές που θα λένε το ίδιο πράγμα, δύο ψήφους στα Ηνωμένα Εθνη». Θα μπορούσε να προσθέσει και τα δωδεκάρια στη Eurovision, στην αρένα όπου το έθνος ηττάται ως ανάδελφο, αλλά η σοφία του Μακάριου είχε επάνω της στάχτη, αίμα και πόνο. Και πείσμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ανέμελα σχέδια για το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου, παραμονή της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Θα έβλεπε το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Ομόνοια Λευκωσίας για τα προκριματικά του Champions League. Παρέα του θα ήταν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Το τελευταίο πράγμα που ήθελε να κάνει εκείνο το βράδυ ο Σχοινάς ήταν να δει μπάλα. Ως φίλος του Άρη Θεσσαλονίκης ήταν λουσμένος με καζούρα από την κορυφή ως τα νύχια, μετά τον αποκλεισμό της αγαπημένης του ομάδας από έναν σύλλογο που λέγεται Κόλος Κοβαλίβκα. Τον έσωσε ένα τηλεφώνημα της Μέρκελ προς τον Μητσοτάκη. Υπήρχε πρόβλημα. Κάποιος έπρεπε να μιλήσει στον πρόεδρο Αναστασιάδη. Η Ελλάδα δεν ζητούσε πλέον κυρώσεις κατά της Τουρκίας -αρχίζει ο διάλογος. Ζητούσε όμως η Κύπρος -τα τουρκικά πλοία είναι στα χωρικά της ύδατα. Και όχι μόνο αυτό: ο Αναστασιάδης απειλούσε με βέτο στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Θα συναινούσε μόνο αν υπήρχαν κυρώσεις και κατά της Τουρκίας. Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κύπρου. Του πρότεινε να παρακολουθήσουν μαζί το παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Ομόνοια Λευκωσίας.

Οι γυναίκες το ξέρουν. Οι άντρες λένε τα πιο σημαντικά πράγματα όταν παρακολουθούν ποδόσφαιρο. Και χωρίς να κοιτάζουν ο ένας τον άλλον. Στην αρχή οι κουβέντες είναι κοφτές σαν λεζάντες στα καρέ των φάσεων. Και ενώ το περιβάλλον ευνοεί την αγοραία ελευθεριότητα, εκείνοι περιχαρακώνονται σε κλισέ. «Τι κάνεις ρε μαλάκα;» -απευθύνεται αποκλειστικά σε παίκτη της ομάδας που υποστηρίζουν. Και η περίτεχνη ενέργεια του αντιπάλου επιβεβαιώνεται δια θαυμασμού που αναιρείται την ίδια στιγμή μέσω σεξιστικού προσδιορισμού: «Κοίτα τι έκανε ο πούστης!». Αυτές οι δύο φράσεις επαναλαμβάνονται αρκετές φορές και χρησιμοποιούνται ως ιστοί διασύνδεσης με τα δρώμενα επί της οθόνης. Όμως η γενική κουβέντα έχει να κάνει με άλλα πράγματα. Δουλειές, σύζυγοι, πολιτικά.

Στη σουίτα του έλληνα Πρωθυπουργού η εικόνα ήταν στερεοτυπική. Ο Αναστασιάδης, με ένα ουίσκι στο χέρι, χωρίς σακάκι και με λυμένη γραβάτα, άραξε στην πολυθρόνα, χτυπώντας νευρικά το δεξί πόδι στο τραπεζάκι -ήθελε να καπνίσει, αλλά η σουίτα δεν είχε μπαλκόνι. Ο Μητσοτάκης, σταυροπόδι στον καναπέ πίνοντας ice tea με καλαμάκι. Το δε ματς ήταν εκνευριστικό. Ο Ολυμπιακός είχε εγκατασταθεί στην υφαλοκρηπίδα της Ομόνοιας, πλην όμως δεν έβαζε τρυπάνι στο βυθό. «Ξέρεις ότι με πιέζουν να σου μιλήσω για αύριο, έτσι δεν είναι;» είπε ο Μητσοτάκης χωρίς να πάρει το βλέμμα από την οθόνη. Ναι, ο Αναστασιάδης το περίμενε. «Νίκο πρέπει να το δούμε ρεαλιστικά, αποκλείεται να τους πιέσουν τόσο πολύ». Ο Αναστασιάδης εξήγησε ότι δεν μπορεί να γυρίσει στη Λευκωσία και να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. «Μπορείς πάντα να πεις, Νίκο, ότι ως έθνος υιοθετούμε μία στρατηγική που… έλεος ρε Ελ Αραμπί, έλεος!» «Και θα μου πουν, Κυριάκο, ότι ως ελληνισμός γυρίζουμε τον κόσμο ανάποδα για το Καστελλόριζο, αλλά για την Κύπρο δεν τολμάμε να αναποδογυρίσουμε ούτε τραπέζι». Ο Μητσοτάκης του ζήτησε να κοιτάξουν τη μεγάλη εικόνα. Από τη στιγμή που η Τουρκία θα έμπαινε σε διάλογο με την Ελλάδα, δεν θα σήκωνε θαλασσοταραχή στην Κύπρο. Ο Αναστασιάδης του πρότεινε να κοιτάξουν τη μικρή: η Ελλάδα θα έκανε διάλογο με την Τουρκία, αποδεχόμενη την ύπαρξη τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Όταν ο Βαλμπουενά ευστόχησε στο πέναλτι, ο Μητσοτάκης πήγε να κάνει χιούμορ, λέγοντας ότι και ο γαλλικός παράγοντας ευνοεί τα σχέδια της Ελλάδας. Ο Αναστασιάδης δεν γέλασε. Είπε ότι για άλλη μία φορά η Κύπρος στήθηκε στα ένδεκα βήματα. Στο 2-0 ο Μητσοτάκης του είπε: «Κοίτα, τώρα θα προκριθεί ο Ολυμπιακός. Αυτό είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο και κακό για το κυπριακό. Σκέψου όμως πόσους γαύρους έχει η Κύπρος. Σημασία έχει ότι κάθε Τρίτη βράδυ, Ελλάδα και Κύπρος την ίδια ομάδα θα υποστηρίζουν». Ο Κύπριος δεν του απάντησε.

Η σύνοδος κορυφής κύλησε γρήγορα και εξελίχθηκε ομαλά. Οι ηγέτες χαιρέτισαν την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, στέλνοντας παράλληλα ένα πάρα πολύ αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Οι κυρώσεις στη Λευκορωσία εγκρίθηκαν δια βοής. Ο Αναστασιάδης δεν άσκησε βέτο. Επέστρεψε στη Λευκωσία όπως και η Ομόνοια. Με σκορ που δεν ανατρέπεται στη ρεβάνς.

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS