ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Το σοκ με τα κλειστά νυχάδικα

Τι θα συνέβαινε αν τα γεγονότα που γνωρίζουμε είχαν εξελιχθεί διαφορετικά; Μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων απείλησαν με ηχηρή παραίτηση αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να ανοίξει τα κέντρα περιποίησης νυχιών. Στο Μαξίμου έγινε μία δραματική σύσκεψη λίγο πριν ο Στέλιος Πέτσας ανακοινώσει ότι τελικά τα νυχάδικα θα μείνουν κλειστά

Ο Στέλιος Πέτσας δεν ήθελε να κάνει την ανακοίνωση. Φοβήθηκε ότι θα τον στοιχειώσει όπως τον Σίμο Κεδίκογλου η αναγγελία για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Από εδώ και στο εξής θα ήταν ο άνθρωπος που ανακοίνωσε στον ελληνικό λαό το αδιανόητο. Σκέφτηκε να πετάξει το μπαλάκι στην αναπληρώτρια εκπρόσωπο, την Αριστοτελία Πελώνη, που θα μπορούσε να απευθυνθεί με μεγαλύτερη αμεσότητα στο γυναικείο ακροατήριο. Ωστόσο ο Μητσοτάκης το ξέκοψε στον πρωινό καφέ. Το θέμα ήταν αρκετά σοβαρό και η κυβέρνηση όφειλε να το αντιμετωπίσει με την πρέπουσα υπευθυνότητα. Χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές. Με τόλμη. Αδιαμφισβήτητα ήταν η πιο δύσκολη στιγμή για τον Πέτσα στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Όμως οι πολιτικοί άνδρες κρίνονται στις θύελλες, όχι στις μπουνάτσες. Μην έχοντας άλλη επιλογή, ξεκίνησε να συντάσσει την ανακοίνωση με την οποία θα έλεγε στον ελληνικό λαό ότι τα νυχάδικα δεν πρόκειται να ανοίξουν.

Δεν ήταν εύκολη η πρωινή σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας στο Μαξίμου. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στο άνοιγμα των νυχάδικων. Ο Σωτήρης Τσιόδρας άφησε να εννοηθεί ότι μέλη της επιτροπής θα προβούν σε ηχηρές παραιτήσεις αν η κυβέρνηση αγνοήσει την υπόδειξη -θα ήταν η σταγόνα που ξεχειλίζει από το πικρό ποτήρι. Ο άλλος Τσιόδρας, ο Δημήτρης, του Γραφείου Τύπου, πρότεινε η επικοινωνιακή διαχείριση να γίνει με σαφείς αποστάσεις από την επιτροπή. Κάτι σε «εμείς θέλουμε, όμως εκείνοι δεν μας το επιτρέπουν». Απορρίφθηκε. Πρώτον επειδή θα αποκάλυπτε διάσταση απόψεων. Και δεύτερον επειδή θα εξωθούσε τα μέλη της επιτροπής σε διαρροές για άλλες περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι συστάσεις τους δεν εισακούστηκαν. Οι ειδικοί είναι για να εισηγούνται. Η ευθύνη πέφτει πάντα στους ώμους της κυβέρνησης. Πολιτικά όμως, το βάρος αυτής της απόφασης ήταν μεγαλύτερο από αυτό που αντέχουν οι κυβερνητικές πλάτες. Mε κλειστά νυχάδικα πλήττονται κυρίως γυναίκες και άντρες που ανήκουν στο εκλογικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας -μεσαία τάξη και πάνω. Από την άλλη, όμως, συνέπειες θα υποστούν και οι εργαζόμενες σε αυτά, που προέρχονται, ως επί το πλείστον, από λαϊκά στρώματα. Κάποιος παρατήρησε ότι θα είναι μικρό το κακό καθώς, ούτως ή άλλως, οι περισσότερες δουλεύουν αυτήν την περίοδο σε καθεστώς «μαύρης» απασχόλησης. Παρενέβη ο Μητσοτάκης. «Δεν είναι μαύρη εργασία. Είναι φιλελεύθερη επαγγελματική διαφυγή».

Ο Γεραπετρίτης σημείωσε ότι το άνοιγμα των νυχάδικων θα περιείχε και έναν έντονο συμβολισμό καθώς σηματοδοτεί τα πρώτα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα. Και σε συνδυασμό με το άνοιγμα των εκκλησιών, δημιουργεί αύρα αισιοδοξίας. «Θα στρώσεις μαλλί, θα φτιάξεις νύχι, θα κάνεις click away αγορές και θα εκκλησιαστείς. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει ένας άνθρωπος στις μέρες μας;» Οι προεκτάσεις του προβλήματος αγγίζουν τα βάθη της ψυχής του ψηφοφόρου. Αν ανοίξεις τα κομμωτήρια και όχι τα νυχάδικα στέλνεις ένα μήνυμα ατέλειας. Περιποιημένο μαλλί και χαλασμένο νύχι. Αν μη τι άλλο, δεν συνάδει με το αφήγημα που προτάσσει την αριστεία ως νοοτροπία, ως στάση ζωής. Μπορείς να κοιτάξεις τον καθρέφτη, αλλά θα έχεις τα χέρια κάτω. Δεν είναι εύκολο. Ο Δημητριάδης έβαλε στο τραπέζι και το θέμα του πεντικιούρ. Παρατήρησε ότι είναι ιδιαίτερα άβολο να κυκλοφορεί η εικόνα του Πρωθυπουργού στο ποδήλατο τη στιγμή που χιλιάδες άλλοι Έλληνες αδυνατούν να πατήσουν το πετάλι λόγω κάλων στα πόδια. «Συνειρμικά θα μας συνδέσουν με το πάτημα του κάλου, με τον καταναγκασμό σε μαρτύριο, με έναν πόνο που δεν σου επιτρέπει να προχωρήσεις μπροστά». Είπαν και άλλα. Για τους ανθρώπους που στοχάζονται επί μακρόν κοιτάζοντας τα νύχια τους, για τη νευρικότητα που γεννά το φάγωμα των νυχιών, για το κάθε ξύσιμο που θα παραπέμπει στην ατολμία της κυβέρνησης. Ωστόσο δεν υπήρχε λόγος να το συζητήσουν περισσότερο. Ο Μητσοτάκης έδωσε τη λυπητερή στον Πέτσα.

Δεν ήταν και άσχημο το κείμενο που ετοίμασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έβαλε κάτι από τις σάλτσες του Χαρδαλιά για τον δύσκολο ανήφορο που πλησιάζει στο τέλος του, είπε για τις θυσίες που μας οδηγούν στη λύτρωση, θύμισε ότι τα νύχια ξαναγίνονται ενώ η ανθρώπινη ζωή δεν επιστρέφει πίσω. Πήρε το ρίσκο να το χαλαρώσει λίγο λέγοντας ότι σε έναν αγώνα που δίδεται με νύχια και με δόντια, είναι λογικό να σπάσεις και κανένα νύχι -τα οδοντιατρεία, θύμισε, λειτουργούν κανονικά. Πέρα από τις κατάρες και τα αναθέματα στα social, η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάστηκε στην αδιαφορία της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση στη ψυχολογία των πολιτών. «Οι πολίτες έχουν καθρέφτη, δεν έχουν το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι να υφίσταται τις συνέπειες των αποφάσεων σας» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κουτσούμπας έκανε την πιο σκληρή δήλωση. «Κλείνουν τα νυχάδικα για να αφήσουν τα μαύρα κοράκια με τα νύχια τους γαμψά».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]