ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

H ελληνική εκτέλεση του Bella Ciao

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Best 92.6 είναι μία συνεταιριστική επιχείρηση που ανήκει σε δεκαπέντε εταίρους, όλοι τους πρώην εργαζόμενοι ενός ομίλου που χρεοκόπησε. Ο σταθμός λειτουργεί νόμιμα, καταγράφει καλές ακροαματικότητες και δεν έχει χρέη. Και καθώς είμαι ένας εκ των μετόχων της επιχείρησης, δύναμαι να τοποθετηθώ και επί προσωπικού στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την οποία όλα τα ραδιόφωνα οφείλουν να μεταδίδουν έργα ελλήνων δημιουργών σε ποσοστό 40% του προγράμματός τους. Αν ο σταθμός πείσει το ΕΣΡ, το ποσοστό αυτό μπορεί να διαμορφωθεί στο 25%.

Είναι βέβαια να απορείς για ποιο λόγο αυτή η πρωτοβουλία δεν εκδηλώθηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, αλλά ας δεχθούμε ότι έχει βάση λόγω της συγκυρίας: η πανδημία προκάλεσε τεράστιο πλήγμα στην καλλιτεχνική σκηνή, εξωθώντας χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και στην ανέχεια. Συνεπώς, σκέφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, οι δημιουργοί μουσικών έργων θα μπορούσαν να ενισχυθούν με τη διεύρυνση της πίτας των πνευματικών δικαιωμάτων. Ακούγεται λογικό. Ομως δεν είναι.

Ο Best μεταδίδει μόνο ξένη μουσική, στην οποία συχνά περιλαμβάνονται και έργα Ελλήνων, όχι βέβαια σε ποσοστό που να προσεγγίζει το ελάχιστο 25%, σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία. Υπάρχουν ορισμένοι αξιόλογοι δημιουργοί που γράφουν σε ξένο ηχόχρωμα και στίχο, αλλά ο όγκος της δουλειάς τους μετά βίας θα κάλυπτε το 5% του προγράμματος. Θέλετε να το διπλασιάσω; Εντάξει. Όμως για να φτάσουμε στο 25%, θα έπρεπε να προσθέσουμε και κομμάτια με ελληνικό στίχο. Κοινώς να παίζουμε ελληνικά. Ενδεχομένως θα πείτε ότι αυτό δεν είναι κακό. Δεν ενισχύονται μόνο οι έλληνες καλλιτέχνες, αλλά και η γλώσσα. Ναι, δεν θα ήταν κακό για τους καλλιτέχνες και για τη γλώσσα. Θα ήταν κακό για τον σταθμό που καλύπτει μία ανάγκη συγκεκριμένου ακροατηρίου. Αν κάποιος θέλει να ακούει ελληνικά, θα επιλέξει έναν από τους σταθμούς που μεταδίδουν μόνο ελληνικό ρεπερτόριο.

Αν αρχίσει και ο Best να παίζει ελληνικά ή να επαναλαμβάνει τα έργα τριών-τεσσάρων δημιουργών (που ούτως ή άλλως μεταδίδει), ο ακροατής θα πάει σε μία πλατφόρμα και θα ακούσει αυτά που θέλει. Η ακροαματικότητα θα πέσει. Τα διαφημιστικά έσοδα θα μειωθούν. Και τα οικονομικά του σταθμού θα πάνε, στην κυριολεξία, υπέρ βωμών και εστιών. Και δεν προσμετράω την έλλειψη σεβασμού προς τον ακροατή που θα υποχρεωθεί να ακούσει κάτι που δεν τον ενδιαφέρει.

Αν η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε και την υποχρεωτική διάθεση ποσοστού διαφημιστικών κονδυλίων στα ραδιόφωνα, θα το συζητούσαμε. Εδώ και χρόνια ονειρεύομαι να παίξω Καζαντζίδη στον Best. Τώρα όμως, οι καλές προθέσεις οδηγούν σε ένα γελοίο παραλογισμό.

Μα, δεν τα έχουν σκεφτεί αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ; Φυσικά και τα έχουν σκεφτεί. Και γνωρίζουν ότι η τροπολογία είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτή. Είναι όμως ένα φιλικό κλείσιμο του ματιού προς την καλλιτεχνική κοινότητα που, ούτως ή άλλως, διατηρεί, σε μεγάλο βαθμό, καλή σχέση με την Κουμουνδούρου.

Θα πάρει ο πληττόμενος καλλιτέχνης την τροπολογία και θα τη μετατρέψει σε σημαία. Και θα τη βρει και πολύ λογική μάλιστα. Άλλωστε το Bella Ciao έχει και ελληνική εκτέλεση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS