ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Γράμματα και τρίχες

Οι καιροί δεν ευνοούν τις συναντήσεις, όμως οι λεξικογράφοι του Κέμπριτζ οφείλουν να τα πουν, έστω με τηλεδιάσκεψη. Διότι ένα λήμμα του λεξικού χρήζει άμεσης επέκτασης. Σύμφωνα με την παρωχημένη, πλέον, ερμηνεία του λεξικού, ο όρος “click away” αποδίδει τη συνεχή πίεση των πλήκτρων του υπολογιστή ή τον ήχο που παράγουν οι ηλεκτρονικές συσκευές χειρός κατά τη χρήση τους.

Χάρη στην ελληνική συμβολή ο όρος επεκτείνεται και σε ένα νέο ερμηνευτικό πεδίο, σύμφωνα με το οποίο “click away” είναι η εξ αποστάσεως καταχώρηση παραγγελίας και η παραλαβή της από το κατάστημα. Κοινώς αυτό που συμβαίνει στους ελληνικούς εμπορικούς δρόμους. Αν οι λεξικογράφοι του Κέμπριτζ αδυνατούν να κατανοήσουν τον νεολογισμό, ας επικοινωνήσουν με τον κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη, ο οποίος θα τους θυμίσει και τη μνημειώδη ομιλία του Ξενοφώντα Ζολώτα στην Παγκόσμια Τράπεζα κατά την οποία απευθύνθηκε στο ακροατήριο εις άψογον αγγλική, χρησιμοποιώντας λέξεις με ελληνική ρίζα.

Είμαστε, λοιπόν, στην εβδομάδα του click away. Μπορείς να ψωνίσεις, αλλά δεν θα διασχίσεις το κατώφλι του καταστήματος. Εκτός και αν πρόκειται για βιβλιοπωλείο ή κομμωτήριο. Τρίχες και γράμματα. Οι έρευνες δείχνουν ότι ως λαός αυτό που διαβάζουμε περισσότερο είναι οι υπότιτλοι στην τηλεόραση -που λέει ο λόγος. Αλλά, εντάξει, το βιβλίο αποτελεί καλό, φθηνό και ασφαλές δώρο για τις γιορτές. Αυτό που συμβαίνει με τα κομμωτήρια είναι ένα από τα πιο χαριτωμένα προβλήματα Πρώτου Κόσμου. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε από τη φωτογραφία μου, είναι ένα θέμα που δεν με αφορά.

Ωστόσο το κατανοώ. Το πιο υπαρξιακά σημαντικό θέαμα που αντικρίζουν καθημερινά τα μάτια μας είναι ο εαυτός μας στον καθρέφτη. Όσο πιο όμορφος δείχνεις και αισθάνεσαι, τόσο καλύτερος σου φαίνεται ο κόσμος. Υπάρχει βέβαια αυτή η αντίθεση προς τη ρουτίνα των θανάτων. Άλλοι αγωνιούν έξω από τις ΜΕΘ και άλλοι χτυπούν το πόδι νευρικά έξω από το κομμωτήριο. Κατά βάθος είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η ζωή που δεν τα παρατάει ποτέ. Και μου θυμίζει την παραλία στο Μάτι, ένα μήνα μετά την πυρκαγιά. Οι λουόμενοι κολυμπούσαν ήσυχα και ανέμελα κοιτάζοντας τα καμμένα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS