ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

H ελληνική μετάλλαξη

Στην εθνική μας μετάλλαξη, μία ακίδα στην πρωτεΐνη του ιού έχει τροποποιηθεί προκειμένου να προσβάλλει και τμήματα του εγκεφάλου, κυρίως τον υποθάλαμο που ρυθμίζει τις συναισθηματικές αντιδράσεις και ελέγχει τις παρορμήσεις και την επιθετικότητα του ατόμου

Αυτό δεν είναι ρολόι, αλλά δρεπάνι. Κάθε δεκαπέντε δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος βαδίζει τη μακαρία οδό προς τους αιώνιους λειμώνες, νικημένος από covid. Τέσσερις άνθρωποι το λεπτό. Η τηλεφωνική συζήτηση που είχε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τον Αλέξη Τσίπρα, άγγιξε τα οκτώ λεπτά. Κοινώς η είδηση δεν έφτασε σε 32 συνανθρώπους μας. Έφυγαν από τον κόσμο χωρίς να έχουν την ευκαιρία να μάθουν ότι ο κύριος Γενικός στηρίζει (και αυτός) την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διαχείριση του εμβολίου ως παγκόσμιο αγαθό. Ρηξικέλευθη ιδέα, δεν την είχε σκεφτεί κανείς, τη λες και game changer. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Γενικός συνέτασσε memo προς το διοικητικό συμβούλιο του ΠΟΥ με την πρόταση Τσίπρα, όταν τον διέκοψε ένα τηλεφώνημα. Στην πατρίδα του, στην Αιθιοπία, λένε ότι δεν υπάρχουν συμπτώσεις, αλλά γεγονότα που έχουν ραφτεί με την ίδια κλωστή. Και κάπως έτσι, αμέσως μετά τη συνομιλία με τον Τσίπρα, ο Γενικός πληροφορήθηκε ότι εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του ιού. Εδώ σε μας. Στην Ελλάδα. Μπορεί να μην πάρουμε την πατέντα του εμβολίου, όμως θα πατεντάρουμε έναν ιό. Δεν είναι και λίγο.

Ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε με το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι ένας 45χρονος Έλληνας, ιδιοκτήτης καφέ στο Μενίδι. Η ιχνηλάτηση έδειξε ότι η ταχύτητα μετάδοσης και διασποράς του νέου στελέχους είναι εξωπραγματική. Σε αρκετές περιπτώσεις δε, τα άτομα που προσβάλλονται εκδηλώνουν συμπτώματα ακόμα και όταν το τεστ στο οποίο υποβάλλονται είναι αρνητικό, στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.

Στην ελληνική μετάλλαξη, μία ακίδα στην πρωτεΐνη του ιού έχει τροποποιηθεί προκειμένου να προσβάλλει και τμήματα του εγκεφάλου, κυρίως τον υποθάλαμο που ρυθμίζει τις συναισθηματικές αντιδράσεις και ελέγχει τις παρορμήσεις και την επιθετικότητα του ατόμου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα άτομα που προσβάλλονται από τον μεταλλαγμένο ιό, δεν υφίστανται μόνο απώλεια της γεύσης και της όσφρησης, αλλά αντιμετωπίζουν στρεβλή επαφή με την πραγματικότητα, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν επιθετικές συμπεριφορές με κρίσεις έντονου θυμού, οι οποίες, συνδυαζόμενες με υψηλό πυρετό, συχνά οδηγούν σε παραληρήματα. Κοινώς η μετάλλαξη καθιστά αναποτελεσματικό το εθνικό μας εμβόλιο που, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, είναι το φιλότιμο μας.

Στην επίσημη ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας φορούσε τριπλή μάσκα. Χειρουργική, υφασμάτινη και πάλι χειρουργική. «Ήμασταν επιφυλακτικοί, περιμέναμε να δούμε περισσότερα στοιχεία πριν προβούμε σε ανακοινώσεις. Υπάρχουν διακεκριμένοι συνάδελφοι που υποστήριξαν ότι η μετάλλαξη δεν εντοπίζεται στον ιό, αλλά στον πληθυσμό, ο οποίος στη συνέχεια οδηγεί σε μετάλλαξη και το στέλεχος. Προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτήν την εκτίμηση». Η επιλογή των λέξεων ήταν ιδιαίτερα προσεκτική καθώς το θέμα αγγίζει τον προαιώνιο φόβο του έθνους για αλλοίωση του ελληνικού DNA. Aπό την άλλη βέβαια, η μετάλλαξη του ιού στην πατρίδα μας, δημιούργησε και ερείσματα για τόνωση του εθνικού φρονήματος. Κάποιος, με σκωπτική διάθεση, σχολίασε ότι ο ιός δημιούργησε ελληνική εκδοχή για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, όπως, ας πούμε, κάνει η Google που δημιουργεί ειδικά doodles ανά ημέρα. Ωστόσο ο καθηγητής Μπαμπινιώτης το είδε, ως συνήθως, πάρα πολύ σοβαρά. Έγραψε στο facebook: «The Greek Mutation. Η Ελληνική Μετάλλαξις. Η Ελλάς έχει δώσει τα πάντα στον παγκόσμιο πολιτισμό. Φιλοσοφία, Δημοκρατία, πνεύμα και τέχνες. Όχι όμως και έναν ιό. Έστω μεταλλαγμένο. Διότι, αν μη τι άλλο, τι συμβολίζει αυτή η μετάλλαξη; Τη δυνατότητα του ελληνισμού να προσλαμβάνει κάτι αλλογενές, να το τροποποιεί, να το μεταλλάσει με εθνικά χαρακτηριστικά και εν τέλει να το αφομοιώνει, να το ενσωματώνει πολιτιστικά στη Δύση και εν συνεχεία να το μεταλαμπαδεύει».

Αυτή η μεταλαμπάδευση είναι που προβληματίζει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ελληνική μετάλλαξη, με την αντίστοιχη συμπτωματολογία, εντοπίζεται ήδη σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας. Εκεί αποδίδεται η αποχή πολλών υγειονομικών από τη διαδικασία του εμβολιασμού -είναι η ακίδα που λέγαμε, στην πρωτεΐνη, που πάει και τσιμπάει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Θετικοί, με το μεταλλαγμένο στέλεχος, εντοπίστηκαν 42 άτομα, όλοι τους Έλληνες, που συμμετείχαν σε πάρτι στην περιοχή της Κυψέλης, θαμώνες καφενείου που λειτουργούσε παρανόμως στο Αιγάλεω, αλλά και αρκετοί εργαζόμενοι (πρώην…) στο χώρο της εστίασης που εκδήλωσαν παραληρηματικές εξάρσεις. Υψηλά ποσοστά εντοπίζονται στους κόλπους της Ιεραρχίας, εντός του χριστεπώνυμου πλήθους, ενώ ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις στους οδηγούς ταξί και σε πωλητές λαϊκών αγορών. Το πιο γνωστό θύμα της ελληνικής μετάλλαξης είναι κορυφαίος υπουργός, ο οποίος, περνάει ήπια τη νόσο, ουσιαστικά ασυμπτωματικός, παρά το μεγάλο ιικό φορτίο. Ο ιός πήγε στον υποθάλαμο, κοίταξε γύρω του, αλλά τα βρήκε όλα έτοιμα. Δεν είχε κάτι να αλλάξει.

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS