ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Αν έμενε ανοιχτή η εθνική οδός

Η κυβέρνηση επικρίθηκε επειδή έκλεισε την εθνική οδό. Όμως τι θα μπορούσε να συμβεί αν αποφάσιζε να την κρατήσει ανοιχτή στη διάρκεια της κακοκαιρίας;

Όταν κατεβαίνει ιστορικός χιονιάς η γέφυρα Καλυφτάκη είναι το τελευταίο σύνορο. Μόλις την περάσεις, προς τα βόρεια, μπορούν να συμβούν τα πάντα. Κάποιοι έχουν δει πολικές αρκούδες. Άλλοι συναντήθηκαν με τους ζωντανούς νεκρούς από το Game of Thrones. Έχουν αναφερθεί δύο περιπτώσεις οδηγών που ξεκίνησαν για Αυλώνα και τους βρήκαν στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Δεν είναι αστεία τα πράγματα όταν χιονίζει βορείως της γέφυρας Καλυφτάκη. Όχι όμως και με αυτήν την κυβέρνηση. Για αυτό και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ούτε που το σκέφτηκε όταν η «Μήδεια» άρχισε να υφαίνει το λευκό της πέπλο πάνω από την Αττική. Ο δρόμος θα έμενε ανοιχτός για τους οδηγούς. Αυτή η κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται. Ούτε παγώνει.

Στις 7:45 της Δευτέρας ο τροχονόμος που κρατούσε την κίνηση στη γέφυρα, πήρε την εντολή να αφήσει την κυκλοφορία να κυλήσει προς την εθνική οδό. Στις 08:08 η πρώτη νταλίκα είχε φτάσει στα διόδια των Αφιδνών. Είκοσι λεπτά αργότερα έγινε το πρώτο tweet που κατηγορούσε τον Χρυσοχοϊδη για ανευθυνότητα. Λίγο μετά τις 10:30, όταν ολοκληρώθηκε η πρωινή σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι ο δρόμος έπρεπε να παραμείνει κλειστός. Λογικό. Οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν πλέον από αλγόριθμο, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί να γνωρίζει ότι αυτό που ανοίγει η κυβέρνηση πρέπει να είναι κλειστό και εκείνο που κλείνει, οφείλει να μένει ανοιχτό. Ήταν όμως ήδη αργά. Ας φώναζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και αν άλλαζε γνώμη ο Χρυσοχοϊδης, μερικές χιλιάδες αυτοκίνητα είχαν μπει στην εθνική οδό με κατεύθυνση τη βόρεια Αττική. Η «Μήδεια» είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Ακόμα και υπό ακραίες συνθήκες η εθνική οδός μπορεί να μείνει ανοιχτή. Υπάρχουν οι άνθρωποι, οι υποδομές, τα μηχανήματα για να την κρατήσουν σε λειτουργία. Είναι ένας από τους καλύτερους μηχανισμούς που διαθέτει η χώρα. Όμως με τη χιονόπτωση της Δευτέρας, θα έπρεπε να φέρουν και τις αλατιέρες από το τραπέζι του σπιτιού τους. Και ας πούμε ότι το έκαναν. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τις δύο νταλίκες που δίπλωσαν λίγο μετά τη Μαλακάσα, ανάμεσα στο Terra Vibe και στις Θερινές Τέντες των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Ακολούθησε μία καραμπόλα με τη συμμετοχή επτά αυτοκινήτων. Η καραμπόλα απέκτησε ως ουρά ένα μποτιλιάρισμα δύο χιλιομέτρων. Έπρεπε να φτάσουν ταυτοχρόνως στο ίδιο σημείο γερανοφόρο για να απομακρύνει τις νταλίκες, συν τα εκχιονιστικά που θα καθάριζαν το δρόμο από το χιόνι που φόρτωνε ανηλεώς η «Μήδεια». Σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου δεν έχει, ακόμα, η Πολιτική Προστασία.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, στην εθνική οδό εγκλωβίστηκαν περί τα χίλια άτομα, ικανός αριθμός για να δημιουργήσει trend στα social media καθώς οι αναρτήσεις των ταλαίπωρων οδηγών μετέφεραν την απόγνωση, την αγωνία και κυρίως την οργή τους. Ο ένας έγραψε ότι του τελειώνει η βενζίνη και θα παγώσει. «Ξέρει κανείς πόση ώρα αντέχει ένα 1.600αρι να καίει στο ρελαντί;» Επιπροσθέτως από κάτω του έγραφαν και πόση ώρα αντέχει το ανθρώπινο σώμα σε συνθήκες υποθερμίας. Ο άλλος ρωτούσε αν θα έρθει η Αστυνομία να του κόψει πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση. Μία γυναίκα έγραψε ότι λόγω του αποκλεισμού της η μητέρα της θα έχανε το ραντεβού για το εμβόλιο. Για να την παρηγορήσουν της απάντησαν ότι μπορεί έτσι να γλίτωσε από παράλυση των κάτω άκρων. Σε ένα καπό γράφτηκε σύνθημα κατά του Μητσοτάκη. Κάποιος πόσταρε φωτογραφία των παιδιών του και αναρωτήθηκε αν θα τα ξαναδεί (3.200 κοινοποιήσεις). Μερικοί έκαναν εκκλήσεις για να πάει ελικόπτερο ή έστω ένα drone προκειμένου να τους ρίξει νερό, τρόφιμα, USB αντάπτορες για τον αναπτήρα του αυτοκινήτου, καπνό και χαρτάκια από τα μεγάλα με τις τζιβάνες γιατί οι ώρες είναι δύσκολες και από κάπου πρέπει να κρατηθούν ψυχολογικά. Α, και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να τους προσφέρουν δωρεάν δεδομένα. Τα κανάλια άρχισαν τα έκτακτα δελτία αν και δεν είχαν εικόνα. Ήταν δύσκολο να προσεγγίσουν την περιοχή, ενώ από το Star Κεντρικής Ελλάδας δήλωσαν αναρμόδιοι λόγω μη εντοπιότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση Χρυσοχοϊδη, Χαρδαλιά, των αρχηγών Πυροσβεστικής Αστυνομίας και του διευθυντή της ΕΜΥ. Ο υπουργός Μεταφορών έμεινε εκτός κάδρου -Καραμανλής, βλέπετε. Το ΚΙΝΑΛ, που ως συνήθως, αναζητεί (και βρίσκει) τη μέση λύση, είπε ότι η κυβέρνηση όφειλε να κλείσει τον δρόμο, πλην όμως να εξασφαλίσει εναλλακτικές διαδρομές για τους οδηγούς. Να βάλει, ας πούμε, έξτρα βαγόνια στο τρένο. Καλά τα πήγε και το ΚΚΕ καθώς το θέμα είχε δρόμο και ο μόνος δρόμος είναι των αγώνων κλπ. Ο Χρυσοχοϊδης είπε ότι η απειλή ήταν ασύμμετρη, παραδέχθηκε ότι η Τροχαία Εθνικών Οδών υστερεί σε προσωπικό και δεσμεύτηκε να το διορθώσει. Και ο Μητσοτάκης δήλωσε με παρρησία ότι το άνοιγμα του δρόμου ήταν φάουλ. «Έπρεπε να έχουμε εκτιμήσει διαφορετικά τις συνθήκες. Με τέτοιο καιρό, ακόμα και τα πενήντα μίλια μέχρι τη Θήβα κρύβουν παγίδες».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS