ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Ω, γέροντα η ευχή

Μέχρι στιγμής η πολιτική παρακαταθήκη του Νίκου Νικολόπουλου συμπυκνώνεται στη μνημειώδη ατάκα «Ω, γέροντα η ευχή». Την έχω ακούσει σε ήχο κλήσης ή μηνύματος, ενίοτε τη χρησιμοποιώ και εγώ ο ίδιος. Όμως η ζωή είναι μεγάλη, σωστά; Τώρα ο Νίκος Νικολόπουλος συμπράττει με τον Γιώργο Τράγκα στη δημιουργία πολιτικού φορέα. Δεν ξέρω αν πράττουν ορθά, αλλά τους κατανοώ απόλυτα. Και εσείς αν κοιτάξετε προσεκτικά την ανθρωπογεωγραφία του κοινοβουλίου θα αντλήσετε πολλά ερείσματα για τη δημιουργία κόμματος. Αφού έχουν καταφέρει να μπουν στη Βουλή προσωπικότητες με τη γραφικότητα της Σαντορίνης, γιατί να μην το δοκιμάσετε και εσείς;

Το εγχείρημα εντάσσεται στη σφαίρα της λαϊκής Δεξιάς με υπερτονισμένο το πατριωτικό στοιχείο. Για να το πούμε πιο απλά, έχουν μεταφράσει Τραμπ στα ελληνικά. Και κάτι ακόμα, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ενσωματώνουν κάτι από θεωρίες συνωμοσίας, νέα τάξη πραγμάτων, παγκόσμια διακυβέρνηση, καθεστώς ανελευθερίας και πάει λέγοντας.

Τώρα ξέρω ότι μπορεί να διπλώσετε ή να πετάξετε την εφημερίδα, όμως εγώ θα το γράψω: ο Τράγκας και ο Νικολόπουλος φέρνουν στην Ελλάδα μία τάση που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για να εξελιχθεί σε παγκόσμιο trend. Είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι οι θεωρίες συνωμοσίας και η αχαλίνωτη βλακεία θα αναζητήσουν ξενιστές μέσα σε ιδεολογικά πλαίσια. Κοινώς μέχρι εδώ ήταν οι ιδεολογίες του 19ου αιώνα. Από εδώ και στο εξής το μεγάλο λαϊκό ακροατήριο θα ταΐζεται με νέα τάξη πραγμάτων, επίπεδη Γη και ένα μεγάλο ερώτημα για το αν υπάρχει η Αυστραλία.

Και προσέξτε, κανένας δεν θα σας πιέσει να δεχθείτε ότι η Γη είναι επίπεδη. Θα απαιτήσει, όμως, να αναγνωρίσετε το δικαίωμα του στη συγκεκριμένη άποψη. Αυτός που θα σας πει ότι δεν υπάρχει η Αυστραλία, δεν θα σας ζητήσει να τον πιστέψετε. Θα σας ζητήσει να τον ακούσετε. Αργά ή γρήγορα (μάλλον πιο γρήγορα από όσο φανταζόμαστε), όλη αυτή η βλακεία, η σύγχυση και η ψεκασμένη παραφιλολογία θα ρευστοποιηθούν σε ιδεολόγημα και θα μετουσιωθούν σε πολιτικές κινήσεις. Και αν ο Τράγκας και ο Νικολόπουλος δείχνουν περιπτώσεις που δεν εγείρουν ιδιαίτερες αξιώσεις, στο εγγύς μέλλον θα εμφανιστεί κάποιος με καλύτερα προσόντα και μεγαλύτερη απήχηση. Πιο νέος, πιο ωραίος, πιο έξυπνος και κυρίως πιο σέξι.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]