ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

H εμμονή του άλλου

Αυτές τις μέρες στο Μαξίμου βλέπουν μακέτες, διαλέγουν χρώματα και προσπαθούν να μαντέψουν ποιο σύνθημα θα κάνει γκελ. Κοινώς ράβουν την καμπάνια για τον εμβολιασμό και μάλιστα με άκρως επείγουσες διαδικασίες -οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας.

Μία από τις ιδέες που έχει πέσει στο τραπέζι είναι αυτή της Φώφης Γεννηματά που πρότεινε οι πολιτικοί αρχηγοί να κάνουν το εμβόλιο όλοι μαζί. Σε πρώτη ακρόαση δεν είναι και άσχημη ιδέα. Υποτίθεται ότι θα εκπέμψει ένα καθολικό, πειστικό μήνυμα, ενώ σίγουρα θα έχει και πλάκα. Ελάτε, φανταστείτε την εικόνα! Όλοι μαζί στη σειρά, με σηκωμένα τα μανίκια, να προσφέρουν πρόθυμο μπράτσο σε χαριτωμένες νοσοκόμες -παρεμπιπτόντως θα δούμε και κάτι στο οποίο υπερτερεί ο Βαρουφάκης. Εννοείται ότι οι εικόνες θα προκαλέσουν ανάφλεξη στα social και άφθονο γέλιο που, αν μη τι άλλο, μας έχει λείψει.

Όμως καλό θα ήταν να μην το κάνουν όλοι μαζί. Πρώτον επειδή δεν θα πείσουν τους «ψεκασμένους» που θα πουν ότι οι σύριγγες είχαν νεράκι και μάλιστα εμφιαλωμένο. Και δεύτερον επειδή θα δώσουν λαβή στο συρφετό που σέρνεται στα social να ισχυριστεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία συστημική συνωμοσία για την αλλοίωση του εθνικού DNA. Και εντελώς μεταξύ μας, αν θέλουν να εκπέμψουν ένα αποτελεσματικό μήνυμα, ας βγάλουν μπροστά στον Αρχιεπίσκοπο να δηλώνει ότι ήταν η θεία Πρόνοια που χορήγησε τη γνώση στην επιστήμη. Και μετά ας μεταλάβει, ενδομυϊκώς τον εξασθενημένο ιικό φορέα χιμπατζή.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους πολλοί άνθρωποι αμφισβητούν την επιστήμη. Αν βγάλεις από τη μέση θρησκόληπτους και συνωμοσιολόγους, σου μένει μία ενδιαφέρουσα μάζα που εκφράζει αντισυστημική διάθεση. Στην εποχή που η γνώση έχει τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, η επιστημονική και τεχνολογική έρευνα γίνονται καταλύτες προόδου και συσσωρευτές πλούτου, η αμφισβήτηση προς την επιστήμη εκφράζει υποσυνείδητη εναντίωση προς το «σύστημα». Αυτό δεν είναι, φυσικά, ελληνικό φαινόμενο. Είναι σημείο των καιρών. Διότι όπως είπε και ο μέγας Τραμπ, «σημασία δεν έχει τι λένε τα δεδομένα, αλλά τι πιστεύουν οι άνθρωποι». Αυτή η καμπάνια, λοιπόν, μας αφορά όλους. Γιατί με τον τρόπο μας οφείλουμε να συμμετάσχουμε σε αυτήν. Η εμμονή του άλλου μας αγγίζει. Μας απειλεί.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]