ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Ο χρόνος ο αληθινός

Από μία ηλικία και μετά, ας πούμε από τα 40, βλέπεις τα χρόνια να πέφτουν όπως τα ευρώ στα παλιά ταξίμετρα. Βαριά. Με έναν κοφτό ήχο. Και το ταξίμετρο δουλεύει ακόμα και αν έχεις κολλήσει στην κίνηση.

Παλιά ήταν αλλιώς. Στεκόσουν μπροστά στην αλλαγή του χρόνου με ένα κάποιο δέος, αν όχι προς το ορόσημο, τουλάχιστον προς τους τέσσερις αριθμούς της χρονολογίας. Τώρα έχω την αίσθηση ότι αλλάζω τα χρόνια όπως τις μέρες σε ημερολόγιο τοίχου. Δεν πρέπει να φταίει μόνο η ηλικία για αυτό. Είναι και ο χρόνος που κυλάει με κινηματογραφική ταχύτητα.
Μετράμε τη διάρκεια του έτους με τις μέρες. Δεν είναι πλήρης η μέτρηση. Υπάρχουν μικρά χρόνια και μεγάλα χρόνια, ανάλογα με το βάρος των γεγονότων που κουβαλούν. Στους καιρούς μας κάθε έτος έχει μήκος 365 ημερών, αλλά το ύψος του τρυπάει τον ουρανό. Ένας άνθρωπος του 2018 αισθάνεται τον χρόνο να φεύγει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι ένας πρόγονός του το 1968. Είναι τα γεγονότα. Στην εποχή του viral και των Breaking News ο χρόνος δεν σταματά ποτέ.

Συχνά έχω την αίσθηση ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας είναι η αδυναμία των ανθρώπων να μεταβολίσουν τα γεγονότα. Δεν μπορούμε. Χάνουμε πλέον μεγάλες σκηνές από το έργο. Άλλοι δεν προλαβαίνουν να παρακολουθήσουν τη δράση και κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να διαβάσουν τους υπότιτλους.

Που λέτε κάθε χρόνο στέκομαι μπροστά στις ανασκοπήσεις και σοκάρομαι με δύο διαπιστώσεις: η πρώτη έχει να κάνει με το πόσα πολλά έγιναν μέσα στον χρόνο. Και η δεύτερη με το πόσα από αυτά έχω ήδη ξεχάσει. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Η λήθη πλέον είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο επιβίωσης.

Το 2018 ήταν μία χρονιά απογοήτευσης. Όταν το σημαντικότερο γεγονός της έχει 100 νεκρούς, δεν μπορείς να περιμένεις κάτι περισσότερο. Ήταν η χρονιά που τελείωσαν τα μνημόνια, όμως αντί να ομονοούμε για το πώς θα φτιάξουμε μια καινούργια χώρα, κυριαρχούν οι παθογένειες και η νοοτροπία που την έριξαν στα γόνατα. Ας είναι. Μόνο και μόνο που βάλαμε άλλη μία χρονιά στην άκρη, είναι υπέροχο για τη ζωή μας, ο αληθινός πλούτος. Μη δυσφορείτε που μεγαλώνετε. Η εναλλακτική επιλογή είναι πολύ χειρότερη. Καλή χρονιά, ευτυχισμένος ο καινούργιος πόνος.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]