ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Συμπτώματα εγκεφαλικού

Αν πουλάς το κορμί σου ξεστρατίζεις από το οριοθετημένο μονοπάτι της ηθικής. Εισπράττεις κοινωνική απαξίωση, αλλά και καλό μεροκάματο από κυρίους αξιοπρεπείς, οι οποίοι ιδιωτικώς θα εκφράσουν την ευαρέσκεια, αλλά και την εκτίμησή τους. Αν παρενοχληθείς ή κακοποιηθείς σεξουαλικά αποκτάς μία πληγή που δεν θα κλείσει ποτέ, όσα επιθέματα και αν τοποθετήσει ο ψυχαναλυτής σου -όταν βγει το χάπι που σβήνει αναμνήσεις θα κατέβει ο Παράδεισος στη Γη.

Από την άλλη, όταν εκπορνεύεσαι πνευματικώς δεν εγείρεται θέμα ηθικής τάξης -κάθε άλλο. Η επιτυχής εκπόρνευση του πνεύματος συνεπάγεται κοινωνική καταξίωση. Αντίστοιχα η πνευματική κακοποίηση εντάσσεται στη σφαίρα της κανονικότητας. Λαμβάνει δε πολλές μορφές, ενώ διακρίνεται από επαναληπτικότητα στα όρια της μονιμότητας. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές την ημέρα αισθάνεστε ότι κακοποιείστε πνευματικώς. Μην αρχίσουμε τώρα την κουβέντα για την υπεροχή της ύλης έναντι του πνεύματος γιατί θα τελειώσουμε ποτέ.

Υπάρχουν και άλλες μορφές κακοποίησης στις οποίες δεν δίνουμε σημασία. Είναι η εκχώρηση της αξιοπρέπειας έναντι μεροκάματου από σκληρό εργοδότη που απολαμβάνει τον εξευτελισμό των υπαλλήλων του. Είναι οι στιγμές που γυρίζεις τσακισμένος μετά από μία σκληρή μέρα στη δουλειά. Έχεις υποστεί προσβολές και μείωση προσωπικότητας, αλλά μπαίνοντας στο σπίτι πρέπει να θυμίσεις ποιος είναι η κολώνα εκεί μέσα. Αν μετρήσεις πόσες φορές έχεις σκύψει το κεφάλι με συγκατάβαση, δεν θα τολμήσεις να ξαναμιλήσεις απαξιωτικά για τις πόρνες. Και εντάξει, μην πιάσουμε τα συμπλέγματα εξουσίας μέσα από προσωπικές, αισθηματικές, οικογενειακές σχέσεις γιατί πρέπει να βρούμε πολλά ντιβάνια και δεν ξέρω αν μας φτάνουν οι ψυχαναλυτές.

Δεν έχω καμία ψευδαίσθηση για τις καταγγελίες που σηκώνονται σαν κύμα στο χώρο του θεάτρου για σεξουαλική ή εργασιακή κακοποίηση. Δεν πρόκειται να ευαισθητοποιήσουν κανέναν. Το πολύ να τελειώσουν κάποιες καριέρες. Ελπίζω όμως στον φόβο που θα αισθανθούν πολλοί. Ίσως και στις τύψεις τους. Την ώρα που θα ακούν για τον γνωστό πρωταγωνιστή, μπορεί μέσα σε ένα παίξιμο των ματιών να δουν κομμάτια του εαυτού τους στο πρόσωπο του. Να αισθανθούν ντροπή. Τόσο ξεφτίλες που θα είναι σαν να λούστηκαν τους εξευτελισμούς για τους οποίους είναι υπεύθυνοι. Και να μείνουν με ένα άδειο, απαθές βλέμμα. Με συμπτώματα εγκεφαλικού.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS