ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

H εξέγερση των κουρασμένων

Η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει το σκληρό lockdown ως τη Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ούτε θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Οι σκηνές που ακολουθούν είναι αυστηρώς ακατάλληλες επιδημιολογικά

Η Ιστορία είναι σπαρμένη από πολλές μικρές και ασήμαντες πράξεις που έγιναν η σπίθα μίας μεγάλης φωτιάς. Κάποιο δυστύχημα, ένα βίαιο περιστατικό ή ένας ξαφνικός θάνατος έκρυβαν από πίσω τους ολόκληρο ντόμινο δραματικών γεγονότων. Στη δική μας περίπτωση όλα φαίνεται ότι ξεκίνησαν από τα παϊδάκια μίας στρουμπουλής προβατίνας που έπεσαν πάνω στη θράκα στο καφενείο «Ο Κόλυμπος» στο Καλαμίτσι Αλεξάνδρου της επαρχίας Αποκορώνου στον νομό Χανίων. Το λίπος της προβατίνας έγινε τσίκνα. Η τσίκνα χώθηκε στο μπουρί της ψησταριάς και όταν βγήκε έξω, πέφτοντας πάνω στον μεγάλο πλάτανο, μεταμορφώθηκε σε μεθυστικό άρωμα που πλάνεψε τους οσφρητικούς υποδοχείς μίας παρέας Γερμανών, από εκείνους που ξεχειμωνιάζουν στην Κρήτη. Όσα ακολούθησαν είναι πλέον γνωστά. Τα παϊδάκια γέμισαν τρεις μεταλλικές πιατέλες. Τα τραπέζια στρώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Μέσα σε μισή ώρα το καφενείο έβγαλε και τραπέζια έξω. Και κάπως έτσι, «Ο Κόλυμπος» έγινε το πρώτο κατάστημα εστίασης που έσπασε με κάθε επισημότητα το lockdown. Μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, έγινε το πρώτο, εν λειτουργία, κατάστημα εστίασης για το οποίο ανέβηκε βίντεο στα social, το μεσημέρι της 2 Απριλίου 2021.

Βέβαια κατά μία εκδοχή, η σπίθα δεν ξέφυγε από την ψησταριά του καφενείου, αλλά από την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει το σκληρό lockdown ως και τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να σώσει το Πάσχα στο χωριό. Διότι όπως είναι γνωστό, μπορείς να πάρεις τον Έλληνα από το χωριό, αλλά δεν μπορείς να πάρεις το χωριό από τον Έλληνα. Επιδημιολογικά ήταν μία σωστή απόφαση. Με κρούσματα που προσεγγίζουν τις 4.000, δεν ανοίγεις τίποτα. Μόνο φύλλο για τυρόπιτα. Έτσι, παρά τις πιέσεις για χαλάρωση των μέτρων, άρση των απαγορεύσεων στις διαδημοτικές μετακινήσεις, άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, η κυβέρνηση υιοθέτησε σκληρή στάση. Φορώντας την καλογυαλισμένη ατσάλινη προσωπίδα του, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι τα μέτρα παρατείνονται για άλλες τρεις, εννοείται κρίσιμες, εβδομάδες.

Δεν έχει εξακριβωθεί ποιο κατάστημα λιανικής έσπασε πρώτο το απαγορευτικό. Μία πληροφορία αναφέρεται σε κατάστημα με κυνηγετικά είδη στην Καλαμπάκα. Τα καταστήματα άρχισαν να ανοίγουν όπως ανάβουν τα φώτα στα διαμερίσματα όταν πέφτει η νύχτα. Ουσιαστικά, αν εξαιρέσουμε τις μεγάλες αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα που παραμένουν με τα ρολά κατεβασμένα, η λειτουργία του λιανεμπορίου αποκαταστάθηκε πλήρως. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το μείζον είναι το θέμα πολιτικής και πολιτειακής τάξεως. Μία εξέγερση των πολιτών απέναντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Διότι, είπαμε, οι πολίτες είναι κουρασμένοι. Και αυτό που συμβαίνει είναι κάτι σαν την Έξοδο του Μεσολογγίου σε απόδοση από σύγχρονο δρώμενο. Να μερικές χαρακτηριστικές εικόνες.

Χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση, αλλά με τη σιωπηρή συναίνεση της Ιεράς Συνόδου, πολλές εκκλησίες ανά τη χώρα άνοιξαν χθες για τους Χαιρετισμούς και κατακλύστηκαν από πιστούς. Η εικόνα του Κυριάκου Βελόπουλου, στην Παναγία τη Δέξια της Θεσσαλονίκης, περιστοιχισμένος από πιστούς, να φέρει λάβαρο του Μακεδονικού Αγώνα, έδωσε τον τόνο. Χωρίς μάσκες, με το αντίδωρο στο υψωμένο δεξί χέρι, εκατοντάδες πιστοί έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο στα σκαλιά του ναού. Το άνοιγμα των μπαρ, πολλά από τα οποία περιφρουρούνται από ομάδες νέων, οι βίαιες διελεύσεις αυτοκινήτων από τα διόδια, η εισβολή επιβατών, χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στα πλοία και τα υπαίθρια πάρτι σε πάρκα και πλατείες, περιγράφουν την εικόνα μίας χώρας που αποφάσισε να απαλλαγεί από τον ιό στο θυμικό της και όχι στο ανοσοποιητικό της. Στα social ανεβαίνουν φωτογραφίες ζευγαριών που φιλιούνται στον δρόμο, όπως ο ναύτης με την κοπέλα στην Times Square μετά τη λήξη του πολέμου, αγκαλιές από σμίξιμο φίλων που είχαν να βρεθούν μήνες, σούβλες φορτωμένες με κοκορέτσια και πάει λέγοντας. Ουσιαστικά είναι σαν η χώρα να πέταξε τον φερετζέ της. Σχεδόν όλα όσα έκανε στα κρυφά, βγήκαν στο φως. Τι ήταν, άλλωστε, η Αθήνα; Μία υγειονομική εκδοχή της Τεχεράνης όπου έξω επικρατεί η μπούρκα και μέσα η ζαρτιέρα.

Στην εκπομπή του ο Γιώργος Παπαδάκης δεν βρήκε το κουράγιο να μαλώσει τους τηλεθεατές του -πώς θα ήταν δυνατόν! Είχε καλεσμένο τον Άδωνι Γεωργιάδη. Και οι δυο τους συμφώνησαν ότι «ο κόσμος κουράστηκε». Ναι, φυσικά, ο κόσμος δεν φταίει ποτέ, αλλά τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να επιδείξει το μεγαλύτερο βαθμό ατομικής ευθύνης κ.λ.π. Εμφανίστηκε η Λιάνα Κανέλλη, με κόκκινο γαρύφαλλο στο πέτο. Μίλησε για μία εξέγερση που στρέφεται κατά του αυταρχισμού και της ανελευθερίας που επιβάλλει ο καπιταλισμός και ένα σύστημα σάπιο από τη ρίζα του. Ενας λοιμωξιολόγος, που ήταν στο πάνελ, είπε ότι, επιδημιολογικά, η επικείμενη έκρηξη κρουσμάτων θα θυμίζει Χιροσίμα. «Ναι, αλλά δείτε που είναι η Ιαπωνία σήμερα», παρατήρησε σχολιαστής που διακρίνεται για τον ριζοσπαστικό, φιλολαϊκό λόγο του.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS