Οι δύο νεαροί που χτύπησαν τον σταθμάρχη είναι Έλληνες, ιδιότητα που δεν επιτρέπει και πολλές συζητήσεις για τα χαρακτηριστικά και το κίνητρό τους. Ωστόσο υπάρχουν και μερικοί άλλοι συνδυασμοί για την εθνοτική και την πολιτική προέλευση των δραστών, που θα δημιουργούσαν εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις…
Είναι Αλγερινοί. Πρώτη φορά το διάβασα σε ανάρτηση πολιτευτή που κινείται στον χώρο της ακροδεξιάς. Μετά το είδα και αλλού. Τις πρώτες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, οι δράστες της επίθεσης στο μετρό ταυτοποιήθηκαν στα social media ως «ασυνόδευτα» από την Αλγερία. Μπορεί οι κλωτσιές να θύμισαν κάτι από Ζιντάν. Εν συνεχεία ο προσδιορισμός εξειδικεύτηκε σε ένα πιο ενδιαφέρον μίγμα: η μητέρα είναι Αλγερινή και ο πατέρας Ρομά από το Καζακστάν. Μιλάμε για διασταύρωση που περιέχει τα πάντα. Αργότερα έγινε γνωστό, από την Αστυνομία, ότι πρόκειται για «αυθεντικά» ελληνόπουλα. Με proficiency και μάνα που δηλώνει ότι τα παιδιά της υπέστησαν μπούλινγκ -ακόμα και στα αραβικά να το έλεγε, καταλαβαίνες ότι ακούς ελληνίδα μάνα. Η συζήτηση σταμάτησε εκεί. Αν, όμως, τα δύο παλικάρια είχαν κάποια ιδιαίτερα εθνικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά, οι μπουνιές θα είχαν μεταφερθεί στα social και στις παρυφές της πολιτικής ζωής. Διότι όπως είπε και η Λιάνα Κανέλλη, δεν ισχύει το «η βία είναι βία από όπου και αν προέρχεται». Επικρίθηκε από κάποιους. Όμως δεν είπε ψέματα. Ελάτε, λοιπόν, να δούμε τους συνδυασμούς.
Οι δράστες είναι Αλγερινοί. Το πατριωτικό πλέγμα φλέγεται σαν τη ρομφαία του Αρχάγγελου. Ένα ποτάμι από αναρτήσεις και σχόλια στέκεται στην έννοια των «ασυνόδευτων» από την Αφρική, δύο-τρία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν αντιστέκονται στον πειρασμό και κάνουν tweet. Κυκλοφορούν φωτογραφίες με «ασυνόδευτα» που φέρουν μολότοφ και λοστούς στη Μόρια. Θάνος Τζήμερος και Φαήλος Κρανιδιώτης κάνουν διαδικτυακή εκπομπή με τεράστιο σουξέ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει ότι κινούνται οι διαδικασίες για την απέλασή τους. Η «Εστία» δημοσιεύει ψύχραιμο άρθρο με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να μην εθελοτυφλεί απέναντι στα προβλήματα που προκαλεί η μετανάστευση. Στα πρωινάδικα παίζουν δηλώσεις επιβατών του μετρό που ανησυχούν από την έξαρση των περιστατικών βίας.
Οι δράστες έχουν πατέρα Ρομά και μητέρα Αλγερινή. Μαζεύονται όλοι οι παραπάνω και κάνουν κάτι σαν πάρτι στο Σύνταγμα. Ρεπορτάζ για το άβατο των καταυλισμών στη δυτική Αττική. Ρεπόρτερ με μάσκα ακούν με φαινομενική συγκατάβαση τα προβλήματα που περιγράφουν γυναίκες των καταυλισμών. «Δεν φορούν μάσκα», παρατηρεί ο παρουσιαστής στο στούντιο.
Οι δράστες είναι Αλβανοί. Δεν ασχολείται κανείς. Διότι εδώ και χρόνια παρατηρείται το εξής φαινόμενο. Δεν ξέρεις πώς να ξεχωρίσεις τους Αλβανούς από μας ή εμάς από τους Αλβανούς -δεν έχει και τόση σημασία. Και ενώ οι περισσότεροι αδυνατούν να τους αντιμετωπίσουν πλέον ως ξένους, δεν είναι και λίγοι αυτοί που πάντα θα τους αντιμετωπίζουν έτσι ή, στην καλύτερη περίπτωση, ως Ελληνες χωρίς την ονομασία προέλευσης. Δύο αντίρροπες δυνάμεις που εξουδετερώνονται.
Οι δράστες είναι Ρώσοι. Κάποιοι θα αναρωτηθούν, ενδεχομένως και ο Βελόπουλος ανάμεσά τους, αν ο σταθμάρχης έθιξε την αξιοπρέπεια, τον ανδρισμό και κυρίως το θρησκευτικό συναίσθημα των παιδιών. Αν μη τι άλλο, ως Παλαιοημερολογίτες, γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά.
Οι δράστες είναι ακροδεξιοί. Το θέμα αποκτά την πολιτική διάσταση που του αναλογεί. Γράφονται σεντόνια (και πανό) για τον χρυσαυγιτισμό που, παρά τη φυλάκιση της εγκληματικής οργάνωσης, έχει διαπεράσει στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Γίνονται δηλώσεις για τη βία των ναζιστικών στρατοπέδων που έχει εμποτίσει το κοινωνικό DNA των δραστών, δηλητηριάζοντας τις συνειδήσεις τους. Στα social, τα τρολ παίζουν κάποιες σκηνές από τον Εμφύλιο. Εννοείται ότι εγείρεται θέμα για τη στάση της Αστυνομίας και τις διαθέσεις συγκάλυψης που συχνά επιδεικνύουν τα όργανά της, όταν βρίσκονται απέναντι σε ακροδεξιούς. Και γιατί ακόμα κυκλοφορεί έξω ο Χρήστος Παππάς; Το πρόσωπο του σταθμάρχη εμφανίζεται στην πρόσοψη του κτιρίου της Στέγης. Είναι πλέον γνωστός με το μικρό του όνομα. Οι αδερφοί Τζανακόπουλοι κάνουν κοινή δήλωση. Ο Τσίπρας επισκέπτεται τον σταθμάρχη.
Οι δράστες είναι ακροαριστεροί. Ο πολιτικός τους προσανατολισμός θα γίνει γνωστός μετά από ανάρτηση στο indymedia. «Η επίθεση στον σταθμάρχη δεν είναι μόνο μία πράξη αντεκδίκησης για όσα κατά καιρούς υφίστανται ανυπεράσπιστοι άνεργοι στα χέρια των ελεγκτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι και μία κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι σε ένα καθεστώς που φιμώνει με μάσκα, αποξενώνει με κοινωνική αποστασιοποίηση και θέτει το δικαίωμα στην εργασία όχι σε αναστολή, αλλά σε καταστολή». Αρθρα και αναρτήσεις εστιάζουν στην ανάγκη αποτελεσματικής αστυνόμευσης στο χώρο των μέσων μαζικής μεταφοράς. Το θέμα συνδέεται με τη βία στα Πανεπιστήμια. Διατυπώνονται κάποιες ενστάσεις του τύπου «μισό λεπτό», «ναι μεν αλλά» και «να δούμε και τη συμπεριφορά του σταθμάρχη, αν ήταν συμβατή με τα προβλεπόμενα». Η Αριστερά καταδικάζει τη βία, θυμίζοντας ότι είναι η συμπεριφορά της Αστυνομίας που έχει οδηγήσει σε όξυνση των βίαιων αντανακλαστικών. Ο Μητσοτάκης κάνει δήλωση. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέπτεται τον σταθμάρχη.